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疾病リスク低減強調表示(EU案)

第2条 定義
  (6) 「疾病リスク低減強調表示」とは、食品分類・食品・食品成分のいずれかの摂取により、ヒトの疾病の発生のリスク要因が十分に低減されると明示・暗示・含意する全ての健康強調表示を意味する。
第13条 疾病リスク低減強調表示
  1. 指令2000/13/ECの第2条(1)の免除規定として、疾病リスクの低減強調表示は、この規則に沿って認可された場合には、使用することができる。
  2. この規則に定められた一般要件と本条第1項の特定要件とに加えて、疾病リスク低減強調表示を行うには、疾病は多数のリスク要因があること、及び、これらのリスク要因の1つを変えることで有益な効果が出る場合も出ない場合もあることを、ラベル表示の中で記述しなければならない。
Article 2 Definitions
  (6) “reduction of disease risk claim” means any health claim that states, suggests or implies that the consumption of a food category, a food or one of its constituents significantly reduces a risk factor in the development of a human disease;
Article 13 Reduction of disease risk claims
  1. By way of derogation from Article 2 (1) of Directive 2000/13/EC, reduction of disease risk claims may be made where they have been authorised in accordance with this Regulation.
  2. In addition to the general requirements laid down in this Regulation and the specific requirements of paragraph 1, for reduction of disease risk claims the label shall also bear a statement indicating that diseases have multiple risk factors and that altering one of these risk factors may or may not have a beneficial effect.

「食品の栄養強調表示及び健康強調表示に関する欧州議会及び欧州理事会規則案」(2003/7/16欧州委員会提出)より


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