1) | Tsutsumi, T., Yanagi, T., Nakamura, M., Kono, Y., Uchibe, H., Iida, T., Nakagawa, R., Tobiishi, K., Matsuda, R., Sasaki, K., Toyoda, M., Update of daily intake of PCDDs, PCDFs and dioxin-like PCBs from food in Japan, Chemosphere, 45, 1129-1137 (2001) |
2) | Fujino, J., Tsutsumi, T., Amakura, Y., Nakamura, M., Kitagawa, H., Yamamoto, T., Sasaki, K., Toyoda, M., Application of the CALUXTM assay to the analysis of DXNs in fish(the first report), Organohalogen Compounds, 51, 348-351 (2001) |
3) | Yabushita, H., Tsutsumi, T., Amakura, Y., Nakamura, M., Fujino, J., Murata, H., Sasaki, K., Maitani, T., Toyoda, M., Application of the CALUXTM assay to the analysis of DXNs in fish (the second report), Organohalogen Compounds, 58 , 385-388 (2002) |
4) | 平成13年度厚生科学研究費補助金研究報告書「ダイオキシンの汚染実態把握及び摂取低減化に関する研究」 |
5) | 平成14年度厚生労働科学研究費補助金研究報告書「ダイオキシンの汚染実態把握及び摂取低減化に関する研究」 |
(g) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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表2 HRGC/HRMS及びCALUXアッセイによる寿司コンポジット試料中ダイオキシン濃度の比較
試料 番号 |
PCDDs/PCDFs濃度 | Co-PCBs濃度 | 総ダイオキシン濃度 | |||
HRGC/MRMS | CALUXアッセイ | HRGC/MRMS | CALUXアッセイ | HRGC/MRMS | CALUXアッセイ | |
(pgTEQ/g) | (pgCALUX-TEQ/g) | (pgTEQ/g) | (pgCALUX-TEQ/g) | (pgTEQ/g) | (pgCALUX-TEQ/g) | |
n=1 | n=3 | n=1 | n=3 | n=1 | n=3 | |
No.1 | 0.12 | 0.69 | 0.52 | 0.28 | 0.64 | 0.97 |
No.2 | 0.16 | 0.67 | 0.48 | 0.26 | 0.64 | 0.93 |
No.3 | 0.18 | 0.69 | 0.57 | 0.34 | 0.75 | 1.02 |
No.4 | 0.08 | 0.56 | 0.28 | 0.30 | 0.36 | 0.86 |
No.5 | 0.08 | 0.64 | 0.20 | 0.22 | 0.28 | 0.86 |
No.6 | 0.12 | 0.85 | 0.47 | 0.39 | 0.59 | 1.24 |
No.7 | 0.54 | 1.61 | 1.19 | 0.42 | 1.73 | 2.03 |
No.8 | 0.74 | 1.27 | 6.53 | 0.71 | 7.23 | 1.98 |
No.9 | 0.24 | 0.63 | 0.51 | 0.20 | 0.75 | 0.83 |
No.10 | 0.06 | 0.50 | 0.20 | 0.19 | 0.26 | 0.69 |
No.11 | 0.16 | 0.73 | 0.92 | 0.35 | 1.07 | 1.08 |
No.12 | 0.08 | 0.60 | 1.08 | 0.42 | 1.15 | 1.02 |
No.13 | 0.46 | 1.02 | 4.27 | 0.43 | 4.71 | 1.45 |
No.14 | 0.23 | 0.57 | 0.80 | 0.25 | 1.01 | 0.82 |
No.15 | 0.96 | 1.79 | 3.95 | 0.92 | 4.91 | 2.71 |
平均値 | 0.28 | 0.85 | 1.46 | 0.38 | 1.74 | 1.23 |
表3 HRGC/HRMS法による寿司由来ダイオキシン類摂取量
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