(固形食品)
☆:海外でも測定されている品目(WHO専門家会合報告書表1より) | 国立医薬品食品衛生研究所食品部 |
食品 | 主な原材料 | 検出値(ng/g) | 備考 | |||||||
保存食品 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
☆ | ポテトチップス | 馬鈴薯 | 3544 | 2175 | 1542 | 1385 | 1008 | 875 | 467 | 六社,4-7は成型タイプ |
ポテトスナック | 馬鈴薯 | 57 | 35 | 二社 | ||||||
マッシュポテト | 馬鈴薯 | nd | ||||||||
ボーロ | 馬鈴薯 | tr | ||||||||
さつまいもスナック | さつまいも | 112 | ||||||||
芋ケンピ | さつまいも | 336 | ||||||||
☆ | コーンスナック | とうもろこし | 535 | 387 | 238 | 117 | 三社,1,2はコーンチップス | |||
☆ | シリアル | とうもろこし | 122 | 113 | 二社 | |||||
プレッツェル | 小麦 | 56 | 50 | 48 | 二社 | |||||
☆ | ビスケット,クッキー | 小麦 | 302 | 247 | 124 | 1,2はビスケット | ||||
☆ | クラッカー | 小麦 | 302 | 227 | 53 | 三社 | ||||
かりんとう | 小麦 | 1895 | 374 | 84 | 1は「二度揚げ」と表示. | |||||
☆ | ドーナツ | 小麦 | tr | |||||||
☆ | カステラ,バームクーヘン | 小麦 | nd | nd | 二社 | |||||
麦こがし | 大麦 | 236 | ||||||||
せんべい | 米 | tr | ||||||||
揚げもち | もち米 | 36 | tr | 二社 | ||||||
豆スナック | さやえんどう | 101 | ||||||||
豆スナック | 小麦,枝豆 | 83 | ||||||||
きな粉 | 大豆 | 118 | 31 | 二社 | ||||||
いりごま | ごま | 197 | 160 | 136 | 116 | 1,2は白ごま,3,4は黒ごま.「1,3」,「2,4」は同一社製 | ||||
落花生 | 落花生 | 92 | 57 | 1はバターピーナツ,2は渋皮付き | ||||||
フライビーンズ | 空豆 | 120 | ||||||||
アーモンド | アーモンド | 324 | ||||||||
ピスタチオ | ピスタチオ | 34 | ||||||||
カシューナッツ | カシューナッツ | tr | ||||||||
ウォールナッツ | くるみ | nd | ||||||||
りんごチップス | りんご | nd | ||||||||
バナナチップス | バナナ | 65 | ||||||||
野菜チップ | いんげん | 45 | ||||||||
野菜チップ | カボチャ | 55 | ||||||||
野菜チップ | にんじん | tr | ||||||||
野菜チップ | 馬鈴薯 | tr | ||||||||
パン粉 | 小麦 | 35 | tr | |||||||
即席麺 | 小麦 | 163 | 70 | 57 | tr | tr | 1はそのまま食すおやつタイプ | |||
フライドオニオン | たまねぎ | 428 | トッピングに使用,カリカリ | |||||||
いため玉ねぎ | たまねぎ | 122 | 料理材料,しっとりタイプ | |||||||
カレールー | 香辛料 | 116 | ||||||||
カレー粉 | 香辛料 | 423 | ||||||||
緑茶 | 茶 | tr | nd | 二社 | ||||||
ほうじ茶 | 茶 | 567 | 538 | 519 | 二社 | |||||
紅茶 | 茶 | tr | nd | 二社 | ||||||
中国茶 | 茶 | 142 | 97 | tr | nd | 四社 | ||||
中国茶(プーアール茶) | 茶 | nd | ||||||||
麦茶 | 大麦 | 270 | 256 | 二社 | ||||||
☆ | コーヒー | コーヒー豆 | 231 | 153 | 151 | 三社 | ||||
☆ | ココア | カカオ豆 | 141 | 104 | 二社 | |||||
脱脂粉乳 | 牛乳 | tr | ||||||||
非保存食品 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
☆ | フレンチフライ | 馬鈴薯 | 784 | 693 | 565 | 512 | 4社のファーストフード店 | |||
大学いも | さつまいも | 34 | ||||||||
☆ | パン | 小麦 | tr | tr | nd | 食パン,バターロール,フランスパン | ||||
ゆでそば | そば | nd | ||||||||
ゆでうどん | 小麦 | nd | ||||||||
ごはん | 米 | nd | ||||||||
とうふ | 大豆 | nd | ||||||||
豆腐製品 | 大豆 | nd | nd | nd | 焼豆腐,がんもどき,油あげ | |||||
たまごやき | たまご | tr | 出汁巻き | |||||||
オムレツ | たまご | nd | ||||||||
春巻き | 小麦 | tr | ||||||||
春巻き(皮) | 小麦 | 30 | ||||||||
メンチカツ | 小麦,肉 | tr | nd | 二販売店 | ||||||
唐揚げ | 鶏肉,小麦 | 36 | tr | 二販売店 | ||||||
焼き魚 | 鯖 | nd | ||||||||
天ぷら(ころも) | 小麦 | tr | nd | いか,カボチャ | ||||||
フライ(ころも) | 小麦 | 53 | 32 | tr | tr | nd | コロッケ,メンチ,メンチ,いか,アジの順 | |||
魚フライ | 鰺,小麦 | nd | ||||||||
焼き竹輪 | 魚肉 | nd | nd | 二社 | ||||||
さつま揚げ | 魚肉 | nd | nd | 二社 |
x: | 太字のイタリックで示した値は,製造日が異なる同一製品の分析値 | |
nd: | 不検出 (<9 ng/g) | |
tr: | 痕跡量 (9 ≦tr<30 ng/g) | |
分析値はLC/MS法で分析した値である.先にGC/MS法で分析したものと同一の試料(30試料)を含む. |
(液状食品)
食品 | 主な原材料 | 検出値(ng/g)=(μg/kg) | 備考 | |||||||
しょう油 | だいず,こむぎ | 11 | 10 | 二社 | ||||||
りんごジュース | りんご | nd | ||||||||
オレンジジュース | オレンジ,みかん | nd | ||||||||
コーラ | 糖類,カラメル色素 | nd | ||||||||
☆ | ビール | 麦芽,ホップ | nd | nd | 二社 | |||||
コーヒー飲料 | コーヒー | 13 | 16 | 二社,缶入り | ||||||
牛乳 | 生乳 | nd |
nd: | 不検出 (<3 ng/g) 分析値はLC/MS法で分析した値である |
|
(注) | この検査結果については、アクリルアミド濃度の高低にかかわらず、各食品毎の測定結果を公表したところであるが、各個別商品毎については1検体ずつしか検査していないため、各々の商品の平均的な傾向を評価することは困難である。 |
National Institute of Health Sciences, Division of Foods
Foods | Main raw material |
Found values (ng/g) |
||||
Storable foods | ||||||
Potato chips | potato | 3544 * | 2175 | 1542 * | 1385 * | 1008 |
875 * | 467 * | |||||
Potato snacks | potato | 57 * | 35 * | |||
Dried mashed potato | potato | nd * | ||||
Bolo (small round cookie) | potato | tr * | ||||
Sweet potato snack | sweet potato | 112 | ||||
Deep-fried sweet potato (Imo-kennpi) | sweet potato | 336 | ||||
Corn snack | corn | 535 | 387 * | 238 * | 117 * | |
Cereals | corn | 122 | 113 | |||
Pretzel | wheat | 56 * | 50 | 48 * | ||
Biscuit, Cookie | wheat | 302 | 247 | 124 | ||
Cracker | wheat | 302 | 227 | 53 | ||
Fried and sugar-coated dough cake (karinto) | wheat | 1895 | 374 * | 84 | ||
Doughnut | wheat | tr * | ||||
Sponge cake (castilla), Cake (baum kuchen) | wheat | nd | nd | |||
Rosted barley flour (mugi-kogashi) | barley | 236 | ||||
Rice cracker (senbei) | rice | tr * | ||||
Deep-fried rice cake (agemochi) | glutinous rice | 36 | tr * | |||
Beans snacks | immature pea | 101 | ||||
Beans snacks | wheat, soybean | 83 | ||||
Roasted and ground bean (kinako) | soybean | 118 | 31 * | |||
Roasted sesame seed | sesame | 197 * | 160 | 136 | 116 | |
Roasted peanuts | peanuts | 92 | 57 | |||
Fried horsebeans | horsebeans | 120 | ||||
Roasted almonds | almonds | 324 | ||||
Roasted pistachio | pistachio | 34 | ||||
Roasted cashewnut | cashewnut | tr | ||||
Roasted walnut | walnut | nd | ||||
Apple chips | apple | nd | ||||
Banana chips | banana | 65 | ||||
Vegetable chips (string beans) | string beans | 45 | ||||
Vegetable chips (pumpkin) | pumpkin | 55 | ||||
Vegetable chips (carrot) | carrot | tr | ||||
Vegetable chips (potato) | potato | tr | ||||
Bread-crumbs | wheat | 35 | tr | |||
Precooked noodles (Instant noodles) | wheat | 163 * | 70 | 57 | tr * | tr |
Curry roux | spice | 116 | ||||
Curry powder | spice | 423 | ||||
Green tea | tea | tr | nd | |||
Roasted tea (hoji-cha) | tea | 567 | 538 * | 519 | ||
Tea | tea | tr | nd | |||
Oolong tea | tea | 142 | 97 | tr | nd | |
Pu'er tea | tea | nd | ||||
Roasted barley (mugi-cha) | barley | 270 | 256 * | |||
Roasted coffee bean | coffee bean | 231 | 153 | 151 * | ||
Cocoa powder | cacao beans | 141 | 104 | |||
Skim milk | milk | tr | ||||
Perishable foods | ||||||
French fries | potato | 784 | 693 | 565 | 512 | |
Sweet potato snacks (Daigaku-imo) | sweet potato | 34 | ||||
Bread | wheat | tr | tr * | nd | ||
Boiled buckwheat noodles (soba) | buckwheat | nd | ||||
Boiled Japnese noodles (udon) | wheat | nd | ||||
Cooked rice | rice | nd | ||||
Soybean curd | soybean | nd | ||||
Toasted or fried soybean curd (yaki-tofu, ganmodoki, abura-age) | soybean | nd | nd | nd | ||
Omelet (dashimaki-tamago) | egg | tr | ||||
Omelet | egg | nd | ||||
Egg roll (harumaki) | wheat | tr | ||||
Egg roll shell | wheat | 30 | ||||
Fried cake of minced meat | wheat, meat | tr | nd | |||
Deep-fried chicken | chicken, wheat | 36 | tr | |||
Baked mackerel (saba-shioyaki) | mackerel | nd | ||||
Batter coating (tempura) | wheat | tr * | nd * | |||
Bread-crumb coating | wheat | 53 * | 32 | tr | tr * | nd |
Deep-fried horse mackerels | horse mackerel, wheat | nd | ||||
Tube-shaped fish paste cake (chikuwa) | fish | nd | nd | |||
Fried fish paste (satsuma-age) | fish | nd | nd |
* : | The sample was the same as the one analyzed by GC/MS and reported in the preceding paper 8). | |
x : | Figures underlined were the same as control values of the recovery test (shown in Table 1). | |
x : | Each figure printed in boldface and italics was the same product produced on different days. | |
nd : | not detected (<9 ng/g) | |
tr : | trace (9 ≦tr<30 ng/g) |