
Namashoku No. 0501-6 
May 1, 2020 

To: Heads of all prefectures, cities with health centers, and special wards 
 
From： Councillor for Environmental Health and Food Safety, Minister’s Secretariat, 

Ministry of Health, Labour and Welfare (MHLW) 
(Official seal omitted) 

 
Preparations of related public notices following the enforcement of paragraph (3) of 

Article 18 of the Amended Food Sanitation Act amended by the Act Partially 
Amending the Food Sanitation Act, Etc. 

 
 

Article 18, Paragraph (3) of the Amended Food Sanitation Act (Act No. 233 of 1947; 
hereinafter referred to as "the New Act") amended by the Act Partially Amending the 
Food Sanitation Act, Etc. (Act No. 46 of 2018; hereinafter referred to as "the 
Amendment Act") is enforced on June 1, 2020 pursuant to the Cabinet Order 
Establishing Effective Date of the Act Partially Amending the Food Sanitation Act, 
Etc. (Cabinet Order No. 121 of 2019). Following the enforcement of the Amendment 
Act, the Matters on Partially Amending the Specifications and Standards for Foods, 
Food Additives, Etc. (Public Notice of the MHLW No. 196 of 2020) and the Matters on 
Establishing the Quantity That the Minister of Health, Labour and Welfare Specifies 
as the Level That Is Unlikely to Cause Harm to Human Health, Which Is Prescribed 
in Article 18, the Proviso of Paragraph (3) of the Food Sanitation Act (Public Notice of 
the MHLW No. 195 of 2020; hereinafter referred to as "the Notice on the Level 
Unlikely to Cause Harm") were made public on April 28, 2020. The purport, main 
points, and notes on operation are as follows. You are asked to thoroughly inform your 
relevant parties of these matters, and make sure that these public notices are properly 
implemented. 
 

 

Details 
 
I. Purport 

The Amendment Act required the quantity allowed to be contained in utensils* or 
containers and packaging (UCP) or the quantity allowed to elute or seep out from 
UCP into food—specified by each substance (excluding substances generated by 
chemical change of such substances) constituting the material categories specified 



by the Order for Enforcement of the Food Sanitation Act (the Cabinet Order) based 
on Article 18, paragraph (3) of the New Act (meaning synthetic resin; the same shall 
apply hereinafter)—to be those provided by the provisions of Article 18, paragraph 
(1) of the Food Sanitation Act (hereinafter referred to as "the Act"). For synthetic 
resin contained in UCP made from synthetic resin, and synthetic resin contained in 
UCP that are made from other materials and that have a synthetic resin layer as a 
food- or food additive-contact surface (these two types of UCP are hereinafter 
referred to as "UCP made from synthetic resin"), the Amendment Act also required 
the Positive List System to be introduced. Based on the background, the 
specifications for UCP made from synthetic resin were specified in the 
Specifications and Standards for Foods, Food Additives, Etc. (Public Notice of the 
Ministry of Health and Welfare No. 370 of 1959; hereinafter referred to as "the 
Notice on the Specifications and Standards"). 
 
* The term “Utensils” corresponds to “Apparatus” in the Food Sanitation Act, a translation 
of 食品衛生法, available at the following URL. 

http://www.japaneselawtranslation.go.jp/law/detail/?ft=1&re=01&dn=1&co=01&ia=03&ja=0
4&x=0&y=0&ky=%E9%A3%9F%E5%93%81%E8%A1%9B%E7%94%9F%E6%B3%95&page
=1 

 
Also, Article 18, the proviso in paragraph (3) of the New Act specifies that even 
substances not listed in the Positive List that was specified in the Notice on the 
Specifications and Standards can be used in UCP as raw materials for synthetic 
resins when the synthetic resins are not used in a food contact part of UCP and the 
UCP have been processed so that the substances do not elute or seep out into food at 
a quantity exceeding the level that the Minister of Health, Labour and Welfare 
specifies as unlikely to cause harm to human health (hereinafter referred to as “the 
level unlikely to cause harm”). Therefore, the level unlikely to cause harm was 
established this time. 
 
Note that the scope of substances applied to Chapter III. “Utensils, Containers, and 
Packaging,” Section D. “Specifications by Material Type for Utensils, Containers, 
and Packaging or Their Raw Materials,” 2 (2) of the Notice on the Specifications and 
Standards remains unchanged in spite of names of substances given in the column 
under the heading “Substance” in Table 1 (1) and (2) of Appended Table 1. 
 

II. Main points 
 (1) The Notice on the Specifications and Standards 



As specifications for UCP made from synthetic resin, specifications for 
“substances constituting the material categories specified by the Cabinet Order,” 
which is provided in Article 18, paragraph (3) of the New Act, were established in 
Chapter III. “Utensils, Containers, and Packaging,” Section A. “General 
Specifications for Utensils, Containers, and Packaging or Their Raw Materials” 
of the Notice on the Specifications and Standards. 
 
A. Specifications for each substance were specified in Appended Table 1. 
B. For substances that are listed in Appended Table 1 and constitute synthetic 

resin, regulations were established. 
 

The amended sections of the Notice on the Specifications and Standards, for 
which descriptions in an official gazette were omitted, are available at the 
following MHLW website (as of April 28, 2020). 
https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/kenkou_iryou/shokuhin/kigu
/index_00003.html 

 (2) The Notice on the Level Unlikely to Cause Harm 
The level was established at 0.01mg/kg as the concentration in food. 

 
III. Date of Application 

The public notices mentioned above shall come into force on June 1, 2020. 
 
Concerning the Notice on the Specifications and Standards, when products similar 
to UCP that have been sold, manufactured or imported for the purpose of marketing, 
and used in business before June 1, 2020 (hereinafter referred to as “the products 
under transitional measures”) are manufactured or imported for the purpose of 
marketing until the date (May 31, 2025) after five years from the date of application, 
the substances used as raw materials of synthetic resin in the products can be 
considered to be those listed in Appended Table 1. The term “products similar to” 
used under the transitional measures means the UCP that are manufactured using 
substances (raw materials of synthetic resin) that have been used in the UCP sold, 
manufactured or imported for the purpose of marketing, or used in business before 
June 1, 2020 within the range in which the substances have been used; or means the 
imported UCP that are manufactured using substances within such range. 
Therefore, the following cases are not subjected to the transitional measures: 
– in case an additive is used in the base polymers categorized in the synthetic 

resin groups in which the additive has never been used. 
– in case the use amount of an additive is increased to the amount exceeding the 



level to which the additive has been used. 
– in case records of manufacturing, import, etc. cannot prove that the use range 

of a substance is within the range in which the substance has been used. 
 
IV. Notes on operation 

1. The Notice on the Specifications and Standards (Chapter III. “Utensils and 
Containers and Packaging,” Section A. “General Specification for Utensils or 
Containers and Packaging or Their Raw Materials”) 
 

A. Item 8 of Chapter III, Section A 

 (1)  The substances listed in Appended Table 1 are specified as those used 
with the intention to remain in final products. Base polymers are specified in 
Table 1 (1) through (3) of Appended Table 1 and additives are specified in Table 
2 of the same Appended Table. 
 
 (2)  When base polymers specified in Table 1 (1) or (2) of Appended Table 1 are 
mixed with one another, if a new polymer is generated by chemical reaction, the 
generated polymer is required to be specified in Table 1 (1) or (2), separately 
from each polymer used. When base polymers in Table 1 (1) are mixed with base 
polymers in Table 1 (2), the resulting mixture is not allowed to be used for 
purposes other than coating. 
 
 (3)  Substances with a polymer structure that are not categorized as base 
polymers (in general, those that cannot be formed by alone as the structural 
body of UCP) and that are intended to be used as additives are required to be 
controlled as additives in Table 2 of Appended Table 1. 
 
 (4)  Additives intended to be used only for the purpose of coloring are not 
specified in Table 2 of Appended Table 1 on the premise that the UCP in which 
these additives are used meet Chapter III. “Utensils and Containers and 
Packaging,” Section A. “General Specification for Utensils or Containers and 
Packaging or Their Raw Materials,”the provisions of item 5 of the Notice on the 
Specifications and Standards. When used for purposes other than coloring, 
additives are required to be specified in Table 2 of Appended Table 1 according 
to the purposes. 

 
B. Item 8 (1) of Chapter III, Section A 



 (1)  Catalysts and polymerization aids (including polymerization initiators, 
chain transfer agents, and end capping agents) that are used in manufacturing 
base polymers are not controlled as the targets of the Positive List System 
because they are intended to aid the polymerization reaction but not intended to 
be incorporated into the structure of base polymers. Also, substances that 
unintentionally occur in the manufacturing process—including impurities in 
monomers as raw materials of base polymers and impurities in additives—are 
not controlled as the targets of the Positive List System. These substances that 
are not intended to remain in final products are required to be controlled, as 
necessary, by establishing specifications and other necessary matters in the 
Notice on the Specifications and Standards. 

 
 (2) Food categories given in Table 1 (1) and (2) of Appended Table1 are the 
same as those defined in Guidelines for Risk Assessment of Food Apparatus, 
Containers and Packaging (the decision by the Food Safety Commission of 
Japan on May 28, 2019; hereinafter referred to as “Assessment Guidelines”). 

 
i. “Acidic foods” refers to foods in or on which the pH is 4.6 or less. 
ii. “Fats/oils and fatty/oily foods” refers to foods in or on which the fat or oil 

content is 20% or more. 
iii. “Milk and milk products” refers to foods that are specified in Article 2 of 

the Ministerial Ordinance of Milk and Milk Products Concerning 
Compositional Standards, Etc. (Ordinance of the Ministry of Health and 
Welfare No. 52 of 1951) and in or on which the fat or oil content is below 
20%. 

iv. “Alcoholic beverages” refers to drinks that contains 1% or more alcohol by 
volume. 

v. “Other foods” refers to foods that are not categorized in i. through iv. above. 
 

 (3) When base polymers in Table 1 (1) or (2) of Appended Table 1 are mixed, the 
resulting mixture is allowed to be used only for food categories common to 
corresponding permissible categories specified—in the column under the 
heading “Food Category”—for each base polymers before mixing. In this case, 
the lowest one of the temperatures specified in the column under the heading 
“Maximum Temperature” for each base polymers before mixing is applied as the 
maximum temperature thereof. 
 

C. Item 8 (2) of Chapter III, Section A 



 (1)  Base polymers must be composed of substances listed in the column under 
the heading “Substance” in Table 1 (1) or (2) of Appended Table 1. However, 
when a base polymer contains more than 98% of substances listed in Table 1 (1) 
or (2) and the remaining component part of the base polymer is composed of 
substances listed in Table 1 (3) of the same Appended Table, the base polymer is 
not required to be newly specified individually in Table 1 (1) or (2). 
 

D. Item 8 (3) of Chapter III, Section A 

 (1)  “Coating” refers to a film that is made from painting agents or similar 
coating materials and that is in a layer form formed or deposited on a substrate. 
It is composed of base polymers and additives that are as necessary added to 
them. 
 

E. Item 8 (4) of Chapter III, Section A 

 (1)  Base polymers are categorized into seven groups according to the actual 
use and property of each synthetic resin. Each synthetic resin group 
(hereinafter referred to as “Group”) of Table 1 (1) and (2) of Appended Table 1 is 
basically characterized as follows: Groups 1 includes base polymers that are 
high heat-resistant. These base polymers either have a cross-linked structure 
and a melting point of not less than 150°C; or meet a temperature requirement 
(any of temperatures including a glass-transition temperature, a ball pressure 
temperature, and a deflection temperature under load) of not less than 150°C. 
Groups 2 and 3 were set to categorize base polymers according to migration 
tendency of additives. Group 2 incudes base polymers with a water absorption 
rate of not more than 0.1%. Group 3 includes those with a water absorption rate 
of more than 0.1%. Determination of the water absorption rate should be based 
on the Japanese Industrial Standards. Basically, base polymers are categorized 
according to the above. In some cases, however, base polymers are categorized 
based on a comprehensive judgement concerning the actual use and property of 
each synthetic resin. For example, even in a case that a substance falls into any 
of Groups 5 through 7, if the use of it is limited and the consumption factor—a 
factor derived by assuming the ratio of amount of a meal that come into contact 
with specific types of materials of UCP—is extremely low, the substance may be 
actually categorized into Group 1, 2, or 3. (For the details of categorization, see 
Appendix 2, Table 4 of the Assessment Guidelines.) 
 
 (2)  When synthetic resins are mixed, the limit by synthetic resin group given 



in Table 2 of Appended Table 1 for the additive used is applied according to the 
amount of each resin used before mixing. However, when specific instructions 
are given in the column under the heading “Requirements,” these instructions 
must also be applied, notwithstanding the corresponding use limit. 
 
 (3)  The figures given in the column under the heading “Use Limit by 
Synthetic Resin Group” in Table 2 of Appended Table 1 show the percentage by 
weight in the total amount of a base polymer and an additive. 
 
 (4)  The “thickness” given in the column under the heading “Requirements” in 
Table 2 of Appended Table 1 refers to the length of synthetic resin or resin layer 
to which the targeted additive is added, in vertical direction to the food or food 
additive contact surface. 
 

F. Other 
 

 (1)  “Coating agents” refers to liquid- or powder-form substances that are 
adhered on the surface of synthetic resin, mainly for the purposes of antistatic 
and antifog. The agents are specified in Table 2 of Appended Table 1. The use 
levels as coating agents are specified as a quantity per unit of area. 

 
2. The Notice on the Level Unlikely to Cause Harm 

(Related to Article 18 Paragraph (3) of the New Act) 
A. The concentration in food, 0.01mg/kg, can be considered to be 0.01mg/L as the 

concentration in a food-simulating solvent. 
B. To confirm by using a food-simulating solvent that a substance does not elute 

or seep out into food exceeding the level unlikely to cause harm, basically follow 
the migration testing provided in Appendix 2 of the Assessment Guideline. 

C. To confirm by using the migration tests that a substance does not elute or seep 
out into food exceeding the level unlikely to cause harm, use an analytical 
method whose detection limit is not more than the concentration that are 
equivalent to the level unlikely to cause harm. 

D. To apply the provisions in Article 18, the proviso of paragraph (3) of the New 
Act to a substance used in a non-food contact part of UCP (hereinafter referred 
to as “substance used in a non-food contact surface”), the migration testing is 
not necessarily mandatory, if it is possible to obtain a method to explain 
theoretically based on structures of UCP, substances to which the provisions 
are applied, the quantity of the substances to be added, etc. 



E. Even if the quantity derived from migration testing results, etc. for a 
substance used in a non-food contact surface is not more than the level unlikely 
to cause harm, in case it is determined that the substance has genotoxic 
potential based on considerations from available information and results of 
genotoxicity tests, etc., the substance is not allowed to be used because it is 
likely to cause harm to human health. 

 
IV. Other 

 (1) Adding to Appended Table 1 stipulated in the Notice on the Specifications 
and Standards, Japanese/English bilingual version of Appended Table 1 
including English substance name are available at the following MHLW website 
(as of April 28, 2020). 

https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/kenkou_iryou/shokuhin/kigu
/index_00003.html 
 

 (2) During the period of the transitional measures concerning the Notice on the 
Specifications and Standards, the relevant business operators need to confirm 
that UCP that are treated as the products under transitional measures will 
conform to the Notice on the Specifications and Standards after the end of the 
transitional measures. If additions to Appended Table 1 or corrections of 
information in the same Table is necessary, the relevant business operators need 
to notify the MHLW of the necessary information. If the replacement of raw 
materials of UCP is necessary, the relevant business operators need to replace 
them appropriately. How to notify the information, etc. are provided on the 
MHLW website. 
 
 (3) After the enforcement of the Positive List System, when substances are first 
used in UCP or substances are used out of range of the specifications given in 
Appended Table 1, the business operators handling them must be thoroughly 
informed that they must follow the way, which is separately provided, to file the 
application documents required for the amendment to the public notice. 


